Verschillende Behandelingen

Trimmen is het verzamelwoord voor de verzorging van hondenvachten. Rashonden of kruisingen hebben verschillende vachten en elke vacht heeft een andere behandeling nodig.

Hieronder ziet u de verschillende behandel technieken;

Knippen

Met behulp van een rechte of effileerschaar kan de vacht op verschillende lengten worden ingekort. Deze behandeling wordt op de volgende rassen toegepast; Poedel, Shih Tzu, Maltezer, Lhasa Apso of kruisingen hiervan.

Scheren

Door middel van een tondeuse wordt de vacht ingekort, dit kan ook op verschillende lengten. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van meerdere technieken, zoals knippen en scheren. Bijvoorbeeld word het lichaam korter geschoren en de poten worden met de schaar aangepast op het scheerwerk. Scheren is dus niet uitsluitend millimeteren, er zijn veel meer mogelijkheden voor een mooier resultaat.

Plukken of strippen

Plukken betekent kortgezegd, het verwijderen van dode dekharen. Plukken wordt alleen toegepast op ruwharige honden, maar ook deels bij Spaniëls en Retrievers. Bij de ruwharige honden hebben ze een dubbele vacht, waarvan de bovenlaag niet vanzelf uitvalt. Deze bovenlaag moet er met de hand uitgeplukt worden. Dit is zeker niet pijnlijk voor uw hond omdat deze bovenlaag van haren los zit. Het plukken word meestal 1 keer per 6 maanden gedaan. Ook heb je een stripvacht, dan kom je elke 3 maanden met uw hond. Het verschil is dat er dan langer haar op blijft staan, omdat er steeds een laagje word geplukt en niet alles zoals om de 6 maanden. Bij de volgende rassen word het plukken toegepast: Ruwharige teckel, Border Terriër, Ruwharige Jack Russel, etc.

Effileren

Effileren word gedaan met een schaar waarvan een of beide kanten getand is. Hiermee word de vacht uitgedund of ingekort. Het voordeel hiervan is dat je een natuurlijk effect krijgt op de vacht. De rassen of kruisingen waarbij deze techniek word gebruikt, kunnen soms ook deels geplukt worden. Denk hierbij aan de honden als Spaniëls, Retrievers en Setters.

Ontwollen

Honden met stokhaar, zoals Herders worden ontwold. Dit betekend dat de dode onderwol verwijderd wordt, zodat de hond vrijwel geen haaruitval meer heeft. Hier word vaak de was en blaas techniek bij gebruikt, dit wil zeggen dat uw hond in bad gaat, waar ze ongeveer 30 minuten in staan zodat de onderwol los geweekt wordt. Vervolgens word uw hond geblazen (denk aan een föhn, maar dan harder). Eenmaal droog word uw hond helemaal gekamd. Ook worden eventuele klitten verwijderd.

Wassen en drogen

Uw hond kan ook enkel gewassen worden. Zo zijn er natuurlijk ook hondenrassen met een korte vacht die alleen maar gewassen worden, denk aan een Beagle of een Duitse Dog. Bij de korte vachten word er ook een was en blaas techniek toegepast, dankzij deze techniek worden de dode haren ook verwijderd.

Standaard

Natuurlijk word er bij elke was of trimbeurt de nagels geknipt, als het nodig is worden de oren uitgeplukt en schoongemaakt. In bad worden de anaalklieren ook gecheckt, dit word niet altijd ook gedaan, dit omdat als je het te vaak doet, je de anaalklieren stimuleert. Bij jonge honden hoeft dit de eerste paar jaar niet, tenzij het echt nodig is. En natuurlijk het belangrijkste worden er ook knuffelsessies gehouden!